Activitats

A continuació indiquem algunes de les activitats més rellevants organitzades o promogudes per la Càtedra d’Estudis Occitans d’ençà de la seua creació.

2014. Congrès de l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans a Lleida

L’any 2014 la ciutat de Lleida acollirà el congrés de l’AIEO, que reunirà experts en filologia occitana dels diferents continents i que presentarà nombroses novetats amb relació a tots els congressos anteriors. Serà el primer cop que una reunió d’aquesta mena se celebrarà en el domini lingüístic català, i també la primera vegada que una trobada científica d’estudiosos de la llengua i la literatura occitanes tindrà lloc en un territori en què l’occità és oficial, ja que d’ençà de 2006, any de la darrera reforma estatutària, aquesta llengua ha obtingut aquest rang a tot el Principat de Catalunya, al costat del català i de l’espanyol. El Congrés de Lleida servirà també per commemorar, a les portes del 2015, un quart de segle de l’assoliment de l’oficialitat de la llengua occitana a la Vall d’Aran. Els membres de la Càtedra ja treballen actualment en els preparatius d’aquest congrés internacional.

2006-2010. Aran ath dia

Durant quatre anys la Càtedra d’Estudis Occitans ha col·laborat en l’elaboració de la revista mensual Aran ath dia, editada pel Grup Segre. La tasca de la Càtedra consistia en la creació del contingut d’alguns articles (recerca i eventualment redacció), la redacció del diccionari de suport, i fins en algun cas la correcció i la fixació de criteris normatius. Aquesta publicació va tenir continuïtat, a través de conveni entre la Càtedra i el diari Segre, fins a l’any 2010.

Aquesta col·laboració s’ha vehiculat a través del sosteniment de la tasca de suport a l’activitat de redacció dels continguts i de fixació d’una referència d’ús lingüístic en àmbit periodístic. Una aportació, en forma d’ajut, de la Secretaria de Política Lingüística a la Càtedra d’Estudis Occitans va anar dedicada a aquest segon aspecte, de caire lingüístic i sociolingüístic. S’escau apuntar que Aran ath dia va rebre el premi Tasis-Torrent de la Diputació de Barcelona, a la millor iniciativa periodística de l’any 2006 en premsa local.

2006-2010. Prèmi de raconte en occitan

Juntament amb el Conselh Generau d’Aran i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Càtedra d’Estudis Occitans convoca anualment el Prèmi de raconte en occitan. Un membre de la Càtedra participa en el jurat que selecciona el guanyador del Prèmi, valorat en 5.000 euros.

2009. Trobada d’escriptors a Auloron (Bearn, Pirenèus Atlantics)

Els dies 26, 27 i 28 de junh de 2009, va tenir lloc a Auloron-Senta Maria, la setzena trobada d’escriptors als Pirineus, aquest cop de llengua catalana i també occitana. Donada aquesta especificitat, la trobada va comptar amb el suport i la participació de la Càtedra d’Estudis Occitans.

La trobada va comptar amb diferents ingredients: debats, conferències, presentació de llibres, una vesprada literària, una sortida a la Vall d’Aspa, la visita de la ciutat i un joc de bitlles. Aquest esdeveniment va ser organitzat per l’associació Transmetem, Pescalua d’Argelèrs-Gasòst, el Grup d’Estudis de Llengua i Literatura de Ponent i del Pirineu i el Consell Cultural de les Valls D’Àneu. A més del patrocini de la Diputació de Lleida, la trobada va comptar no només amb el suport de la Càtedra, sinó amb el de molts altres organismes i institucions: el Conselh Generau de Pirenèus Atlantics, la Region Aquitània, la DIACT Pyrénées, el Conselh Generau d’Aran, la Universitat de Lleida, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran o l’Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya. Hi van participar els professors Ramon Sistac, Jordi Suïls i Albert Turull.

2007. Er aranés e er occitan referenciau                                                                          En el marc de les X Jornades Universitàries celebrades a la Vall d’Aran i organitzades pel Conselh Generau d’Aran, la Càtedra d’Estudis Occitans va impartir el curs de formació Er aranés e er occitan referenciau, de vint hores de durada. El curs pretenia formar mestres i especialistes en llengua occitana en l’àmbit de l’estandardització i la codificació de la llengua, i introduir els alumnes no només en les diferències que separen els diferents dialectes occitans, sinó també en les qüestions relatives a la fixació i creació de modalitats estàndards dels diferents dialectes occitans. Va encarregar-se de la docència el professor Aitor Carrera.

2006. Tres estats per una lenga. L’occitan e las relacions amb lo catalan, la pervivença dins lo temps e las dinamicas politicas.

Del 25 al 27 d’octubre de 2006 la Càtedra d’Estudis Occitans va organitzar un cicle de conferéncies sobre la llengua occitana que va comptar amb contribucions provinents de l’àmbit lingüístic català i de diversos indrets de l’àmbit occità (dels tres estats on l’occità té presència: italià, francès i espanyol). Les aportacions tenien en compte aspectes històrics, lingüístics, literaris o socials. Aquest cicle de conferències partia dels referents i precedents de les jornades occitanocatalanes de la UdL (Occitània i Catalunya, 1997, dins dels actes de celebració del 700 aniversari de la UdL) i de les jornades de La Nucia (Universitat d’Alacant-Universitat de Lleida, al gener de 2005) intitulades Contactes d’anada i tornada.

2006. Er aranés: passat, present e futur

En el marc de les IX Jornades Universitàries celebrades a la Vall d’Aran i organitzades pel Conselh Generau d’Aran, la Càtedra d’Estudis Occitans va impartir un curs de quinze hores sota el títol Er aranés: present, passat e futur. El curs tenia per objectius fer conèixer el marc legal de l’occità de la Vall d’Aran, la posició de l’aranès en el conjunt de la llengua occitana i les iniciatives de promoció de la llengua, i en definitiva tractar l’occità de la Vall d’Aran des d’un punt de vista diacrònic, diatòpic i sociolingüístic. El curs va comptar amb una desena d’assistents, especialment mestres de l’escola aranesa, estudiants de tercer cicle, estudiants de segon cicle, i persones interessades en la llengua de la Vall d’Aran. Van encarregar-se de la docència els professors Aitor Carrera i Jordi Suïls.