Estudiants d’occità de la UdL participen com a voluntaris en l’Estivada, que enguany arriba a la vintena edició

La trobada anual més important sobre la llengua i la cultura occitanes és l’Estivada de Rodés. Aquesta trobada té lloc normalment pels volts de la tercera setmana de juliol a la capital del Roergue (el departament francès de l’Avairon, a la regió de Migdia-Pirineus), en ple centre del domini lingüístic occità. Enguany se celebrarà del 23 al 28 de juliol. L’Estivada de Rodés es defineix com un Festenal Interregional de las Culturas Occitanas, i consisteix en sis dies amb activitats de tota mena relacionades amb l’occità i la cultura que l’envolta: conferències, xerrades, esdeveniments literaris, tallers gastronòmics, balètis (balls populars) o, evidentment, grans concerts. Durant tota la setmana l’Estivada disposa també d’una presència permanent d’estands de tota mena d’organismes i associacions, on es poden adquirir –per exemple– les principals produccions lingüístiques, literàries i musicals occitanes dels darrers anys.

Cada any nombroses persones participen desinteressadament en les tasques quotidianes que generen les activitats de l’Estivada, que compta amb el suport de nombroses institucions de l’Estat francès (vuit regions on es parla occità, el Ministeri de Cultura i Comunicació, el mateix Senat…) i també de la Generalitat de Catalunya i del Conselh Generau d’Aran. La direcció de l’Estivada va mostrar en tot moment una predisposició entusiasta a la possibilitat d’acollir estudiants d’occità de la Universitat de Lleida.

De manera pilot, doncs, enguany dos dels nostres alumnes de darrer curs del Grau en Estudis Catalans i Occitans podran viure una setmana de cultura occitana al bell mig del Roergue, amb les despeses cobertes. Tindran l’oportunitat, no només d’assistir a tota mena d’actes en occità i sobre l’occità, sinó de fer un ús pràctic d’aquesta llengua en tota mena de situacions. Des de la Càtedra d’Estudis Occitans esperem que aquesta experiència pilot pugui ampliar-se en els anys vinents a més estudiants de la Universitat de Lleida, perquè puguin perfeccionar-se sobre el terreny en la llengua de Frederic Mistral o de Joan Bodon, que per cert va nàixer no gaire lluny de Rodés.

Trobareu tota la informació sobre l’Estivada a www.estivada-rodez.org

 Altres activitats del juliol

Durant la primera setmana de juliol dos professors de la Càtedra d’Estudis Occitans van participar en la Setmana Culturau del Conselh Generau d’Aran. Aquesta setmana, que comptava amb tota mena de conferències sobre aspectes diversos relacionats amb la Vall d’Aran i la seua llengua, va tenir lloc de l’1 al 5 de juliol. Aitor Carrera i Jordi Suïls van encarregar-se d’impartir deu hores de perfeccionament en aranès, adreçat a persones interessades a obtenir un grau de coneixement superior al del nivell C del Conselh Generau d’Aran. Aquesta formació era en certa manera una continuació de la que aquests mateixos professors van impartir l’any passat a Les, aproximadament per les mateixes dates, amb un públic format exclusivament per professionals aranesos de l’ensenyament.