El Conseller de Cultura mostra el seu suport al Congrés Internacional d’Estudis Occitans

La trobada serveix també per presentar formalment el comitè d’honor del Congrés, encapçalat pel President de la Generalitat i pel mateix Conseller de Cultura

Ahir divendres, 18 d’octubre, va tenir lloc a la seu del Departament de Cultura, al Palau Marc de Barcelona, la presentació de l’Onzè Congrés de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans (AIEO) al Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Honorable Senyor Ferran Mascarell. Aquest congrés tindrà lloc del 16 al 21 de juny de 2014 a la Universitat de Lleida. Serà el primer cop que aquesta trobada científica internacional se celebrarà en un indret on la llengua occitana és oficial, ja que recordem que el darrer Estatut d’autonomia li dóna aquesta consideració a tot el Principat de Catalunya.

El punt de trobada inicial va ser la Sala de Miralls del Palau Marc de Barcelona. En aquest lloc el Conseller de Cultura i Esther Franquesa, Directora General de Política Lingüística de la Generalitat, van donar la benvinguda a una nodrida representació del comitè científic, així com a ponents i membres del comitè organitzador. Els assistents a la reunió, d’esquerra a dreta de la imatge, van ser els següents:

-Joèla Ginestet, de la Universitat de Tolosa – Lo Miralh, tresorera de l’AIEO i membre del comitè científic del congrés

-Patric Sauzet, de la Universitat de Tolosa – Lo Miralh, secretari general de l’AIEO i membre del comitè científic del congrés

-Stefano Asperti, de la Universitat de Roma – La Sapienza, responsable d’una de les ponències del congrés

-Isabel Grifoll, de la Universitat de Lleida, membre del comitè organitzador del congrés

-Arvèi Lieutard, de la Universitat de Montpeller – Pau Valèri, membre del comitè científic del congrés

-Felip Martèl, de la Universitat de Montpeller – Pau Valèri, membre del comitè científic del congrés

-Ramon Sistac, de la Universitat de Lleida, membre del comitè organitzador del congrés

-Esther Franquesa, Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya

-Ferran Mascarell, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya

-Aitor Carrera, director de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida i coordinador del congrés

-Georg Kremnitz, de la Universitat de Viena, responsable de la ponència inaugural del congrés i expresident de l’AIEO

-Joan Veny, de la Universitat de Barcelona, responsable d’una de les ponències del congrés

-Flocel Sabaté, de la Universitat de Lleida, membre dels comitès organitzador i científic del congrés

-Rosa María Medina, de la Universitat d’Oviedo, vicepresidenta de l’AIEO i membre del comitè científic del congrés

En el torn d’intervencions, el Conseller de Cultura va donar la benvinguda a tots els assistents i els va exposar l’interès del Departament de Cultura pel foment de la llengua occitana a Catalunya. Posteriorment, la senyora Esther Franquesa va exposar el suport de la Direcció General de Política Lingüística a la realització d’aquest Congrés Internacional d’Estudis Occitans a Lleida, en el marc del conveni signat entre el Departament de Cultura i la Universitat de Lleida a través de la Càtedra d’Estudis Occitans. Precisament en nom del comitè organitzador, Aitor Carrera va agrair l’important suport que el Departament de Cultura, i en concret la Direcció General de Política Lingüística, presten a l’Onzè Congrés de l’AEIO. Va remarcar que la Universitat de Lleida és l’únic centre universitari de l’Estat espanyol amb una titulació superior d’occità i que el comitè organitzador té la voluntat que el congrés no només tingui una dimensió internacional, sinó també catalana.

El conseller de Cultura va poder rebre el programa complet del congrés de l’any vinent, que no només inclou activitats científiques (ponències, comunicacions, taules redones) sinó també concerts, teatre, cinema o una excursió a la Vall d’Aran, entre altres activitats. Durant l’acte es va a donar a conèixer el comitè d’honor del congrés, que està format per representants públics al màxim nivell. Aquest comitè d’honor del congrés està format per les següents persones:

-Molt Honorable Senyor Artur Mas i Gavarró, President de la Generalitat de Catalunya

-Honorable Senyor Ferran Mascarell i Canalda, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya

-Magnífic Senyor Carlos Barrera Sánchez, Síndic d’Aran

-Magnífic Senyor Roberto Fernández Díaz, Rector de la Universitat de Lleida

-Il·lustríssim Senyor Joan Reñé i Huguet, President de la Diputació de Lleida

-Il·lustríssim Senyor Àngel Ros i Domingo, Alcalde de Lleida

-Il·lustríssim Senyor Joandomènec Ros i Aragonès, President de l’Institut d’Estudis Catalans

-Senyor Walter Meliga, President de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans

-Senyora Esther Franquesa i Bonet, Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya

-Senyor Joan Biscarri i Gassió, Vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida

-Senyor Joan Busqueta i Riu, Degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida

-Senyor Josep Maria Solé i Sabaté, Director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Després de les intervencions, el Conseller de Cultura i diversos assistents van intercanviar impressions sobre la situació actual de la llengua i la cultura occitanes en un torn obert de paraules previ al tancament de la trobada.

Al matí tots els occitanistes assistents a l’acte ja van poder visitar el Museu d’Història de Catalunya, al Palau de Mar, on van ser rebuts pel seu director, Agustí Alcoberro. A la tarda van tenir la possibilitat de visitar el Centre Cultural del Born, recentment inaugurat. Precisament 2014, l’any del tricentenari, serà també l’any del Congrés Internacional d’Estudis Occitans de Lleida.